Vláda ve jménu boje s koronavirem ohrožuje svobodu médií

Jednou z rolí médií ve společnosti je být hlídačem státu. Jejich úkolem je konfrontovat politiky s důsledky jejich předchozích kroků a ptát se na kroky další. Vláda neudělením novinářských akreditací některým redakcím na svou tiskovou konferenci vzbudila spekulace o zneužití nouzové situace.

Novináři většiny redakcí neobdrželi akreditaci na nedělní tiskovou konferenci Vlády České republiky. Do sálu se podle mluvčí vlády dostali jen zástupci veřejnoprávních médií a redaktoři komerčních stanic Prima a Nova. Vstoupit smělo pouze dvacet novinářů, včetně kameramanů a fotografů. Opatření vydala Vláda ČR s odůvodněním, že jde o preventivní krok, který má zabránit přenosu koronaviru.

Rozhodnutí vyvolalo spekulace o možném zneužití nouzové situace a pokusu o omezení svobody slova. “Stalo se tak poté, kdy premiér čelil nepříjemným otázkám ohledně předchozích kroků vlády. Celá situace tak vyvolává dojem, že došlo k účelovému zneužití krizových opatření, “ vyjádřil se k situaci Fond nezávislé žurnalistiky.

Nejhlasitěji se proti omezení ozvalo nakladatelství Economia. Na sociálních sítích vydalo oficiální prohlášení, ve kterém upozorňuje, že neudělení akreditace jim znemožnilo plnit jejich roli hlídače státu. Odpůrci opatření své obavy, že šlo o úmyslné omezení kritických hlasů, podpírají argumentem, že situaci šlo řešit daleko transparentněji. Konference mohla například probíhat formou videocallu, všechny redakce by pak své dotazy mohly pokládat online.

Ve střední Evropě to přitom není jediný případ, kdy v rámci boje s koronavirem dochází k regulacím a omezením médií na tiskových konferencích. V Polsku se tiskových konferencí nemohou novináři účastnit vůbec. Vláda své kroky jednostranně oznamuje do kamer a konfrontace s kritickými novináři zcela odpadá. „Přístup ‚tady to máte a tím to hasne!‘ je nedemokratický,” napsal na Twitter Jakub Szántó z České televize. V Rakousku a na Slovensku pouští na konference sice jen omezený počet novinářů, dotazy na vládu ale mohou pokládat všechny redakce a to buď přímo, nebo zprostředkovaně.

Na citlivou situaci pohotově reagovala Česká tisková kancelář (ČTK), která před nedělní tiskovou konferencí z vlastní iniciativy vyzvala novináře ostatních redakcí, aby jí své dotazy elektronicky zaslali. Poměrně kritické dotazy od nepřítomných redaktorů tak zazněly ústy zástupců ČTK. Vláda se prostřednictvím Twitteru všem novinářům, kteří neměli na konferenci přístup, omluvila a zároveň informovala, že pracuje na tom, aby v nejbližších dnech spustila videocall pro všechny akreditované novináře.

Přidat komentář